#ZSO4_we_Francji
W pierwszym tygodniu października klasy IVD i IIIC spędziły cudowny czas na wycieczce po Lazurowym Wybrzeżu. Mieszkaliśmy w domkach campingowych w przepięknym miejscu w Port Grimaud. To sześciogwiazdkowy obiekt z własną plażą, basenem, boiskami, sklepami i restauracjami.




Od początku wyjazdu, oprócz atrakcyjnych wycieczek fakultatywnych, postawiliśmy na relacje.


Młodzież spędzała czas na wspólnej rekreacji, grając w piłkę siatkową, pływając czy plażując.






Wyjazd bez zapewnionych posiłków był wyzwaniem. Miło było patrzeć, jak uczniowie wspólnie przygotowywali posiłki i wzajemnie się na nie zapraszali. Dzięki temu rozwijali współpracę i bliskość. Gdy korzystali z restauracji, wybierali lokalne dnia. Brawo!

Miasta, które zwiedziliśmy, zapierały dech w piersiach. Były to: Port Grimaud, Antibes, Cannes, Eze, Nicea, Sant- Tropez, Monako i Monte-Carlo.










Uczestnicy wycieczki serdecznie dziękują pani dyrektor mgr inż. Joannie Grzybowskiej za zaufanie i wyrażenie zgody na wycieczkę. Uczniowie byli pod opieką doświadczonej kadry, dbającej w najwyższym stopniu o bezpieczeństwo, a przy tym z sercem na dłoni, aby młodzi ludzie mogli przeżyć cudowne, niezapomniane chwile. Dziękujemy nauczycielom: Paulinie Karpińskiej, Elżbiecie Piotrowskiej, Joannie Schön, Małgorzacie Kogut i Andrzejowi Micałowi.

9 października uczniowie klasy 3a i 3b naszej szkoły wybrali się na wycieczkę do Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie. Wyjazd został zorganizowany w ramach lekcji o tradycjach i kulturze naszego regionu. Celem wycieczki było poznanie historii chleba, sposobów jego wypieku oraz dawnych zwyczajów związanych z piekarnictwem.


Na początku uczniowie obejrzeli film edukacyjny pokazujący cały proces powstawania chleba – od zasiewu zboża, przez mielenie mąki, aż po wypiek w piecu chlebowym. Następnie przeszliśmy do części praktycznej, gdzie każdy mógł własnoręcznie uformować bułeczkę, która później została upieczona.


Kolejnym punktem zwiedzania był dział z pamiątkami i przedmiotami codziennego użytku z dawnych lat. Dzieci były szczególnie zainteresowane starodawnymi zabawkami i sprzętami domowymi.

Na zakończenie odwiedziliśmy ekspozycję poświęconą dawnej szkole. Uczniowie mogli usiąść w starych ławkach szkolnych, pisać rysikiem na tabliczkach i poznać, jak wyglądała nauka kilkadziesiąt lat temu. Przewodniczka opowiadała ciekawostki na temat dawnego wychowania, dyscypliny i codziennych obowiązków uczniów.

Wycieczka do Muzeum Chleba była bardzo udana. Uczniowie nie tylko dobrze się bawili, ale również nauczyli się wiele o tradycjach, szacunku do jedzenia i historii życia codziennego naszych przodków. Wróciliśmy do szkoły zmęczeni, ale zadowoleni i pełni wrażeń.
Dzieci z grupy Ananaski i Brzoskwinki uczestniczyły w cyklu zajęć, podczas których dowiedziały się, jak wykorzystać sezonowe owoce i warzywa do wzmocnienia swojej odporności. Wykonywaliśmy wspólnie smaczne koktajle, kompoty, surówki, ciasta i ciasteczka.

Mamy nadzieję, że po takich zajęciach dzieci jeszcze chętniej będą sięgały po warzywa i owoce i zachęcą do tego swoich najbliższych.
W tym roku święto dyni w naszym przedszkolu obchodziliśmy wcześniej niż dzieci z całej Polski. Była to świetna okazja do integracji grup przedszkolnych.

Dzieci celebrowały ten dzień, uczestnicząc w tematycznych zajęciach przepełnionych mnóstwem niespodzianek. Były bajki, konkursy z nagrodami, zabawy ruchowe i prace plastyczne. Zwieńczeniem tego dnia pełnego zabaw i atrakcji było wykonanie ciasta dyniowego, które po obiedzie zniknęło z talerzy w mgnieniu oka. To był bardzo udany dzień.
Uczniowie klasy 1c mieli przyjemność gościć na lekcji angielskiego gościa z Pragi - panią Lucie, dzięki której zobaczyliśmy najważniejsze miejsca w Pradze, poznaliśmy czeskie dania oraz spotkaliśmy krecika
A wszystko to po angielsku!


Było super, a krecik i czeska flaga pojawiły się też w zeszytach.
Uczniowie klasy 4b dopiero rozpoczęli swoją przygodę z lekcjami historii, ale już wiedzą, że nie wszystkie informacje łatwo znajdą w każdym podręczniku, a dotyczy to zwłaszcza ich własnej historii rodzinnej.

Aby bardziej poznać ten temat przygotowali swoje drzewa rodzinne i stworzyli prawdziwy las informacji o swojej rodzinie teraz i w przeszłości:)
W związku ze zmianą planu lekcji pan Maciej Jureko zaprasza wszystkich siatkarzy amatorów z LO w poniedziałki na godzinę 15.15.

Piast Gliwice oferuje bilety na mecze futsalowej Ligi Mistrzów w okazyjnych cenach. Promocja dotyczy dnia 30 października, kiedy na dużej hali w Prezero Arenie będzie można zobaczyć spotkanie Piasta z mistrzem Belgii Anderlechtem Bruksela. Regulamin i zasady zakupu dostępne na stronach Piasta.

Szkolnym koordynatorem jest pan Maciej Jureko. Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt z nauczycielem poprzez dziennik elektroniczny celem uzyskania kodu zniżkowego.
Uzupełniamy zaległości i spieszymy podzielić się sportowymi nowinkami. Nasz uczeń Bartosz Korczak reprezentujący barwy Piasta Gliwice sięgnął po brązowy medal drużynowy Mistrzostw Śląska u-16.

Nasz lekkoatleta startuje w konkurencjach technicznych – rzucie dyskiem i rzucie oszczepem.

Serdecznie gratulujemy.
7 października 2025 r. uczniowie klasy 4a uczestniczyli w warsztatach pieczenia pizzy. Podczas zajęć poznali tajniki przygotowania ciasta i ulubionych dodatków.


Było smacznie, wesoło i bardzo kreatywnie!
Strona 7 z 98